Is de dropplant eetbaar?

Wat is een dropplant

Voordat we antwoord kunnen geven op de vraag, is de dropplant eetbaar? Is het handig om te weten wat een dropplant is. Deze plant wordt ook wel de dropnetel of agastache genoemd. Als de plant in bloei staat heeft hij een mooie lavendelblauwe pluim met bloemetjes.

De naam doet vermoeden dat van deze plant drop wordt gemaakt. Maar dat is niet het geval. De dropplant heeft zijn naam gekregen omdat de plant naar drop ruikt en smaakt. Waar wordt drop dan wel van gemaakt vraag je je misschien af. Het hoofdbestanddeel van drop is zoethout. Een paar weetjes over de dropplant:

  • Latijnse naam: Agastache foeniculum
  • Hoogte: 60 tot 100 cm 
  • Bloeiperiode: juni tot en met september
  • Herkomst: het westen van Noord-Amerika en Azië
  • Standplaats: zon of halfschaduw
  • Bodemvochtigheid: normaal
  • Levensduur: meerjarig
  • Vorst: winterhard

Is de dropplant eetbaar

Dan nu het antwoord op de belangrijkste vraag, is de dropplant eetbaar? Het antwoord daarop is ‘ ja’. Zowel de bladeren als de bloemetjes van de plant zijn eetbaar. De paarse bloemetjes zie je wel eens als garnering, maar het zijn vooral de bladeren die heerlijk smaken.

De blaadjes hebben een anijs/drop smaak waardoor je ze onder andere kunt gebruiken om stoofschotels op smaak te brengen. Daarnaast kun je ze ook gebruiken voor in brood, pannenkoeken, cake en gebak. 

Je kunt ook thee trekken van de bladeren van de dropplant. Dropplant thee is een beetje zoet waardoor je waarschijnlijk geen suiker nodig hebt. Voor dropplant thee kun je zowel verse als gedroogde blaadjes gebruiken. 

Dropplant siroop maken

De dropplant is eetbaar, maar ook heerlijk als verfrissende limonade. Je kunt van de dropplant zelf siroop maken. De smaak van droplimonade is zeer verfrissend, heerlijk voor tijdens een warme zomerdag. Om dropplant siroop te maken heb je het volgende nodig: 

  • 170 gram honing
  • 120 ml water
  • 2 el blaadjes van de dropplant
  • ½ el muntblaadjes
  • ½ el dragonblaadjes

Verwarm het mengsel van honing en water op laag vuur. Het mag niet koken, want dan krijgt de honing een rare smaak. Meng het water en de honing en voeg de blaadjes toe. Zorg dat je die eerst fijnhakt. Roer een paar minuten door en zet de siroop daarna in de koelkast. De volgende dag zeef je de blaadjes eruit. Je kunt er nu limonade van maken.

Dropplant geneeskracht

De dropplant komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika en delen van Azie. De inheemse bevolking gebruikte de plant om geneeskrachtige dranken te maken. De dropplant heeft een geneeskrachtige werking op de keel en kan helpen om koorts te verlagen. Daarnaast helpt het bij verkoudheid en diarree. De inheemse apache bevolking maken met de bladeren van de dropplant ook geïnfuseerde oliën. Die kunnen onder andere verlichting bieden bij reuma. 

Ook in China weet men dat de dropplant geneeskrachtig is. Ook zij gebruiken de plant tegen koorts en keelpijn. Volgens de Chinese geneeskunde kunnen brandwonden ook behandeld worden met de dropplant. Ze maken hiervoor een papje van de bladeren waarmee ze de wond bedekken. 

Dropplant zelf kweken

Nu je weet dat de dropplant eetbaar is, kun je de plant zelf kweken. Om te kunnen genieten van dropplant thee heb je wel een beetje geduld nodig. Je kunt de planten het beste aan het begin van het voorjaar zaaien, maar ze bloeien pas een jaar later. We nemen de stappen om de dropplant te kweken met je door:

  1. Voorzaaien – Het is aan te raden om de dropplant binnen in potjes op te kweken. In het beginstadium kunnen ze buiten opgegeten worden door slakken of andere diertjes. Plant de zaadjes in kleine potjes en zet in de vensterbank.
  2. Zaailingen uitkiezen – Na ongeveer 2 weken zullen de meeste plantjes op gekomen zijn. Kies het grootste plantje en knip de rest weg. Hierdoor zullen de planten makkelijker groeien. 
  3. Verzorging in de vensterbank – Het groeien van dropplanten gaat zeer traag. Het zal dus nog zeker 5 weken duren voordat je plantjes naar buiten kunnen. Zorg in de tussentijd dat ze veel licht en voldoende vocht krijgen.
  4. Wennen aan de buitenlucht – Na 5 weken kun je de plantjes overdag buiten zetten. In de avond haal je ze weer binnen. 
  5. Planten in de tuin – Na ongeveer een week wennen aan de buitenlucht kunnen de dropplantjes in de tuin worden gezet. 
  6. Oogsten – 10 tot 11 weken na het zaaien zal de plant in bloei komen. Je kunt de blaadjes en bloemen nu plukken om te eten. Haal niet alles eraf zodat de plant gezond blijft. 

Geniet van je eetbare dropplant

Je weet nu dat de dropplant eetbaar is en hoe je de plant zelf kunt kweken. De smaak van de plant is heerlijk, maar het gevoel dat je de plant zelf gekweekt hebt nog meer. Bovendien is de plant gezond en heeft zelfs geneeskrachtige werking. Tijd dus om zelf de eetbare dropplant te kweken.

Wilson
Wilson

Schrijver Interieuradviespunt.nl

Wilson is een gepassioneerde schrijver met een diepgaande interesse in interieurontwerp en decoratie. Zijn liefde voor esthetiek en functionaliteit komt tot uiting in zijn boeiende interieurartikelen, waarin hij zijn expertise deelt over het creëren van stijlvolle en praktische ruimtes. Door zijn scherpe oog voor detail en zijn creatieve benadering van design, inspireert Wilson zijn lezers om hun huis om te toveren tot een harmonieuze en comfortabele omgeving. Met een focus op trends, tips en inspiratie, blijft Wilson een gewaardeerde bron van informatie voor iedereen die op zoek is naar nieuwe ideeën en inzichten voor hun interieur.

Wilson’s schrijfstijl is helder, toegankelijk en boeiend. Hij weet complexe ontwerpconcepten op een begrijpelijke manier te presenteren, waardoor zijn lezers gemakkelijk kunnen leren en geïnspireerd raken. Wilson’s passie voor interieurontwerp drijft hem om voortdurend op zoek te gaan naar innovatieve en praktische oplossingen voor diverse woonruimtes. Zijn artikelen zijn niet alleen informatief, maar ook inspirerend, waardoor lezers worden aangemoedigd om hun eigen creatieve stempel te drukken op hun huis. Met een schat aan kennis en ervaring blijft Wilson een gewaardeerde stem in de wereld van interieurontwerp en decoratie.

Inhoud

Nieuwe blogs