Renovlies behang aanbrengen? Lees hier hoe het moet!

Heb je net een nieuwe woning laten bouwen of ben je een bestaande woning helemaal aan het renoveren? Dan wil je de muren, in je woning straks helemaal glad hebben. Wanneer de muren een glad en strak uiterlijk moeten hebben, dan is het gebruikmaken van renovlies behang een hele goede optie. Dit behang mag niet verward worden met glasvliesbehang.

Renovlies behang zelf aanbrengen behoort ook tot de mogelijkheden. Het is stukken goedkoper, dan wanneer je renovlies behang laat aanbrengen. Wel is het belangrijk om de juiste stappen te volgen voor het beste resultaat. Hieronder vertel ik hoe je renovlies behang het beste kunt aanbrengen.

Wat is renovlies behang?

Voordat ik ga beginnen met het stappenplan eerst nog even een korte uitleg over wat renovlies behang is. Renovlies behang is een behang dat gemaakt is van papier vermengd met vezels. Deze combinatie zorgt ervoor dat het behang erg stevig is en enorm strak getrokken kan worden. Hiermee krijg je uiterst gladde resultaten.

Andere soorten behang als glasvlies en glasweefsel kun je lang niet zo strak trekken. Deze soorten behang scheuren kapot, wanneer je dit doet. Staat wel tegenover dat renovlies behang een stukje duurder is.

Stap 1: Ondergrond voorbereiden

De ondergrond is erg belangrijk, als je renovlies behang aan wilt gaan brengen. Het allerbelangrijkste is dat je een compleet gladde ondergrond hebt. Als je een bestaande wand gaat voorzien van deze soort behang, dan is het eerst belangrijk dat je alle overtollige behang- en lijmresten verwijdert. Dit is een rotwerk, maar moet echt heel secuur gedaan worden.

Bij een nieuwe wand zal het meevallen, maar bij een bestaande wand heb je altijd beschadigingen. Dit krijg je hoe dan ook, als je oud behang verwijdert. Zorg ervoor dat je alle oneffenheden en beschadigingen opvult en gladstrijkt met een plamuurmes.

Wanneer de vuller goed uitgehard is, dan moet je alles nog netjes vlak schuren. Dit kun je met de hand doen, maar ook met een schuurmachine. Wees wel voorzichtig met een schuurmachine. Als je te hard drukt, dan heb je zo een kuil in het stucwerk zitten. Als laatste moet je de muur nog gaan voorzien van voorstrijk. Hierdoor zal het behang beter hechten. Het is wel belangrijk om van tevoren de muur helemaal stofvrij te maken en te ontvetten. Stof en vetresten verslechteren de functie van het voorstrijkmiddel.

Stap 2: Renovlies behang aanbrengen

Voordat je echt kunt beginnen met het aanbrengen van het behang, moet je eerst de hoogte tot het plafond meten. Doe deze maat + 10 centimeter en je weet zeker dat het stuk behang altijd lang genoeg is.

Daarna moet je een hulplijn op de muur tekenen voor de eerste baan met behang. Deze teken je helemaal recht af en gebruik je later als startpunt. Hierna kun je beginnen met de muur insmeren met behanglijm. Bij renovlies behang kun je namelijk de lijm aanbrengen op de muur. De lijm hoeft niet op het behang en dus zal het behang ook niet onnodig slap worden. Professionals gebruiken wel regelmatig een lijmbak waar ze het behang doorheen halen, maar zij zijn er snel en handig mee. Breng de lijm royaal aan op de muur.

Daarna kun je met behulp van de hulplijn de eerste strook behang aanbrengen. Zorg dat je het behang strak op de muur aanbrengt. Eventuele luchtbellen kun je met een aandrukspatel verwijderen. Het overtollige behang snij je onderaan gewoon weg. Herhaal dit proces keer op keer tot de wand helemaal behangen is. Wanneer je naar de volgende muur gaat, herhaal je het gehele proces nog een keer. Vooral het aanbrengen van de hulplijn is erg belangrijk. In oudere huizen zijn de muren alles behalve recht.

Stap 3: Afwerken

Als laatste moet je natuurlijk het behang nog afwerken. Dit gebeurt vaak in de vorm van sausen. Hierbij is het belangrijk om te kijken of je voorgesausd behang hebt of niet. Wanneer er al een laag op zit, dan hoeft je er vaak, maar 1 keer overheen. Is het behang ongesausd? Dan moet je toch minimaal 2 lagen saus aanbrengen. Het liefst zelfs 3 lagen.

Zorg bij het afwerken ervoor dat de ruimte gesloten is, zodat er geen beestjes of andere vieze dingen binnen kunnen komen die in het sauswerk vliegen. Het is handig om eerst de hele ruimte af te plakken om daarna in 1 keer alles te kunnen sausen. Renovlies behang voor en na het sausen geeft uiteraard een heel ander beeld. Het renovlies behang ziet er namelijk niet bijzonder uit, maar met de juiste kleur krijg je een prachtige, gladde wand die weer jaren mee kan.

De voor- en nadelen van renovlies behang

Nu je weet hoe je renovlies behang moet aanbrengen. Is het nog even belangrijk om kort na de voor- en nadelen van dit behang te kijken.

Voordelen:

·       Hoge brandveiligheid;

·       Krimpvrij;

·       Kras- en stootvrij.

Nadelen:

·       Onbekendheid laat mensen vaak voor wat anders kiezen;

·       Duurder dan glasvlies- of glasweefselbehang.

Aan laten brengen door een professional

Als je na al deze stappen denkt, dat het aanbrengen van renovlies behang jou niet gaat lukken, dan kun je er ook voor kiezen om renovlies behang te laten aanbrengen. Een professional komt bij je thuis en zorgt dat hij de wand perfect glad maakt en wordt behangen met renovlies behang. Al het werk word je uit handen genomen en je krijgt een perfect resultaat.

Foto van Wilson
Wilson

Schrijver Interieuradviespunt.nl

Wilson is een gepassioneerde schrijver met een diepgaande interesse in interieurontwerp en decoratie. Zijn liefde voor esthetiek en functionaliteit komt tot uiting in zijn boeiende interieurartikelen, waarin hij zijn expertise deelt over het creëren van stijlvolle en praktische ruimtes. Door zijn scherpe oog voor detail en zijn creatieve benadering van design, inspireert Wilson zijn lezers om hun huis om te toveren tot een harmonieuze en comfortabele omgeving. Met een focus op trends, tips en inspiratie, blijft Wilson een gewaardeerde bron van informatie voor iedereen die op zoek is naar nieuwe ideeën en inzichten voor hun interieur.

Wilson’s schrijfstijl is helder, toegankelijk en boeiend. Hij weet complexe ontwerpconcepten op een begrijpelijke manier te presenteren, waardoor zijn lezers gemakkelijk kunnen leren en geïnspireerd raken. Wilson’s passie voor interieurontwerp drijft hem om voortdurend op zoek te gaan naar innovatieve en praktische oplossingen voor diverse woonruimtes. Zijn artikelen zijn niet alleen informatief, maar ook inspirerend, waardoor lezers worden aangemoedigd om hun eigen creatieve stempel te drukken op hun huis. Met een schat aan kennis en ervaring blijft Wilson een gewaardeerde stem in de wereld van interieurontwerp en decoratie.