Vochtproblemen in huis, wat doe je eraan?

Vochtproblemen in huis hebben is natuurlijk altijd vervelend. Je wil natuurlijk fijn in je eigen huis leven en dan wil je geen problemen ervaren met vocht. Helaas is dit vaak wel het geval bij een hele hoop huizen. Daarom is het goed om te kijken hoe je van dit probleem af kunt komen. 

Soms is het lastig om in te schatten of je überhaupt last hebt van een vochtprobleem en misschien weet je niet wat je hier het beste aan kunt doen. Daarom hebben wij alle tips en mogelijkheden voor je op een rijtje gezet. 

Hoe kun je vochtproblemen herkennen?

Als eerste is het goed om te kijken hoe je vochtproblemen in huis kunt herkennen. Vocht in huis meten is pas de tweede stap, al willen vele mensen hier wel al direct mee beginnen. Het is goed om te kijken naar de symptomen van vochtproblemen. Dit zijn de volgende dingen waar je last van kunt hebben:

 • Vocht of schimmelplekken in de woning
 • Verschillende beestjes en insecten die in je woning leven
 • Veel condens in de woning. Dit kun je zien op de ramen
 • Je energieverbruik is eigenlijk onnodig hoog
 • Je ruikt een wat muffe en vervelende lucht in je woning
 • De opgehangen was is heel traag droog

Per huishouden kan het verschillen van welke punten je last hebt. Als je van meerdere punten last hebt, is het goed om te kijken naar een vochtmeter huis.

De vochtigheid in je woning meten

Het is goed om vocht meten in huis waar te maken. Vocht in huis is erg vervelend, maar er zijn wel verschillende manieren om vocht te meten. Zo weet je direct hoeveel vocht in de woning zit. Tegenwoordig kun je gewoon een vochtmeter kopen, zodat je kunt zien of er te veel of te weinig vocht in de lucht hangt. 

Vocht in huis moet er wel zijn, maar er moet nooit te veel vocht aanwezig zijn. Vochtproblemen in huis ontstaan door een grote hoeveelheid vocht. Een hygrometer is dan de beste optie om erachter te komen hoe hoog de luchtvochtigheid in je woning is. Zo weet je direct wat je er aan moet doen. 

Hoe moet je vochtproblemen in huis bestrijden?

Vocht in huis bestrijden is een erg belangrijk onderdeel. Een vochtig huis is niet goed voor je gezondheid. Als het vochtig in huis is, is het dus goed om te kijken welke maatregelen je kunt treven om ervoor te zorgen dat er minder vocht in de woning aanwezig is. De volgende dingen kun je doen om dit te verbeteren:

 • Zorg voor extra goede ventilatie in je woning.
 • Bekijk hoe je isolatie in de woning aan kan brengen. Een goed voorbeeld is dubbel glas aanbrengen.
 • Probeer zelf de luchtvochtigheid zo laag mogelijk te houden door bijvoorbeeld de was niet binnen op te hangen.
 • Bekijk of je de badkamer goed droog kunt maken na het douchen, zodat je minder last hebt van vocht uit de badkamer.
 • Gebruik zoveel mogelijk de afzuigkap, zodat je minder last hebt van kookvocht.
 • Zorg ervoor dat de thermostaat nooit te koud wordt in de winter.

Is vocht in je woning schadelijk?

Vocht in je woning is niet alleen slecht voor je huis, maar ook slecht voor de gezondheid. Vochtproblemen in huis moeten dan ook zeker opgelost worden. De volgende gezondheidsklachten kun je krijgen als je te maken krijgt met vochtproblemen:

 • Last van vermoeidheid wat je eerder niet had.
 • Hoofdpijn door de hoeveelheid vocht en misschien wel de geur die in de woning hangt.
 • Huidirritaties die je in veel gevallen overhoudt aan de vochtproblemen in huis.
 • Onnodige allergische reacties waar je meestal in andere ruimtes geen last van hebt.
 • Infecties aan de luchtwegen door een te hoog vochtgehalte.
Wilson
Wilson

Schrijver Interieuradviespunt.nl

Wilson is een gepassioneerde schrijver met een diepgaande interesse in interieurontwerp en decoratie. Zijn liefde voor esthetiek en functionaliteit komt tot uiting in zijn boeiende interieurartikelen, waarin hij zijn expertise deelt over het creëren van stijlvolle en praktische ruimtes. Door zijn scherpe oog voor detail en zijn creatieve benadering van design, inspireert Wilson zijn lezers om hun huis om te toveren tot een harmonieuze en comfortabele omgeving. Met een focus op trends, tips en inspiratie, blijft Wilson een gewaardeerde bron van informatie voor iedereen die op zoek is naar nieuwe ideeën en inzichten voor hun interieur.

Wilson’s schrijfstijl is helder, toegankelijk en boeiend. Hij weet complexe ontwerpconcepten op een begrijpelijke manier te presenteren, waardoor zijn lezers gemakkelijk kunnen leren en geïnspireerd raken. Wilson’s passie voor interieurontwerp drijft hem om voortdurend op zoek te gaan naar innovatieve en praktische oplossingen voor diverse woonruimtes. Zijn artikelen zijn niet alleen informatief, maar ook inspirerend, waardoor lezers worden aangemoedigd om hun eigen creatieve stempel te drukken op hun huis. Met een schat aan kennis en ervaring blijft Wilson een gewaardeerde stem in de wereld van interieurontwerp en decoratie.

Inhoud

Nieuwe blogs