Voor we ertoe overgaan antwoord te geven op deze vraag, is het goed om na te gaan wat manuele therapie precies is. Manuele therapie onderscheidt zich door gespecialiseerd onderzoek en de behandeling van lichaamsgewrichten. De naam ‘manuele therapie’ komt voort uit het feit dat bij veel van de uitgevoerde technieken handen (of hand) worden gebruikt. De term manueel is afkomstig van het Latijnse woord “Manus” dat hand betekent. De handen worden dus bij deze vorm van therapie gebruikt.

Wat houdt het beroep van een manueel therapeut precies in?

Een manuele therapeut is een fysiotherapeut die na het voltooien van zijn fysiotherapieopleiding aanvullende scholing in manuele therapie heeft gevolgd. Hierdoor heeft hij extra expertise verworven met betrekking tot de bewegingsmogelijkheden van gewrichten in het lichaam, vooral die van de wervelkolom. Dankzij zijn gespecialiseerde opleiding is de manuele therapeut zeer bekwaam in het opsporen en behandelen van de oorzaken van klachten. De effecten van manuele therapie zijn vaak onmiddellijk merkbaar, wat zich uit in een verbetering van de mobiliteit en/of een afname of verdwijning van pijn.

Wanneer moet je een afspraak maken bij een manuele therapeut?

De manueel therapeut behandelt diverse klachten wat betekent dat je voor uiteenlopende problemen kunt aankloppen bij deze therapeut waaronder:

  1. Hoofd- en nekpijn, vaak gepaard met een stijve bovenrug.
  2. Klachten aan de kaak, al dan niet in combinatie met nekklachten.
  3. Nekpijn, al dan niet met uitstraling naar de arm.
  4. Rugklachten hoog in de rug met pijn in de ribben en op de borst.
  5. Klachten aan de heup.
  6. Lage rugklachten, zelfs wanneer ze uitstralen naar het been.
  7. Duizeligheid als gevolg van nek bewegingen.
  8. Schouderklachten, soms in combinatie met nekklachten.
  9. Pijn en stijfheid in de schouder, ook bekend als “Frozen shoulder.”
  10. Tenniselleboog.

Hoe gaat de manueel therapeut te werk?

De manueel therapeut ontcijfert de klachten van zijn cliënten en stelt de problemen in de gewrichten, spieren en zenuwfuncties (neurologische) vast. Ook gerelateerde beperkingen in de dagelijkse activiteiten worden geïdentificeerd. Deze therapeut heeft een breed perspectief op de functionele aspecten van zijn cliënten. Los van de fysieke eigenschappen en functies houdt hij ook rekening met andere factoren die de activiteiten en deelname van zijn cliënten kunnen beïnvloeden.

De manueel therapeut analyseert en interpreteert deze bevindingen in samenhang met persoonlijke en externe invloeden. Op basis van een gezondheidsprofiel stelt de manueel therapeut samen met de cliënt verschillende behandeling- en evaluatiedoelen op. In dit geheel worden specifieke handvaardigheden toegepast om aandoeningen in de gewrichtsfuncties te diagnosticeren en te behandelen, met als doel de mobiliteit van de gewrichten te verbeteren en hun functie te herstellen.

Hierdoor kan de lichaamshouding en beweging direct verbeteren. Bovendien geeft de manueel therapeut advies over houding en beweging dat geschikt is voor uw situatie. Afgezien van het bio-medische aspect is het essentieel om het bio-psychosociale model in overweging te nemen, waarbij psychologische en sociale factoren mede bepalend kunnen zijn voor ziekte en herstel. Op basis hiervan kunnen de juiste instructies, adviezen en inzichten worden verstrekt.

Is verbetering direct merkbaar?

De manuele therapeut beschikt over specifieke technieken om de flexibiliteit van je gewrichten te herstellen en je houding te corrigeren, wat kan leiden tot een afname van pijn. Bovendien maakt deze therapeut gebruik van oefeningen om de soepelheid van je bewegingen te bevorderen en eventuele belemmeringen op te heffen. Het is belangrijk te weten dat na een behandeling klachten voor een korte periode (meestal een dag) kunnen verergeren. Het is dan ook normaal kort na een behandeling dat je spierpijn, vermoeidheid en stijfheid ervaart.

Is manuele therapie voor eenieder en hoe zit het met de kosten?

Manuele therapie kan in feite bij alle leeftijden worden toegepast. Verder zal een manueel therapeut tijdens het eerste consult met jou overleggen of deze therapie geschikt is voor jou. Voor wat betreft de kosten is manuele therapie tenslotte in het basispakket van de zorgverzekering opgenomen voor mensen onder de 18 jaar. Als je 18 jaar of ouder bent, dien je een aanvullende verzekering af te sluiten om in aanmerking te komen voor een vergoeding. Informeer hierover bij je zorgverzekeraar.